close
ATTENTION! Our Webshop is not yet active!
The ordered products will not be shipped!
 
Blog

Únosnosť dosiek OSB

10.10.2019 23:25

Doska OSB sa často používa ako hlavná súčasť drevených domov a ľahkých konštrukcií budov, pretože má vysokú kapacitu únosnosti a vynikajúce pevnostné indexy. Nasledujúci príspevok objasní vysokú nosnosť materiálu a ako aj to, ako z neho vyťažiť maximum.

Názov OSB odkazuje na špeciálnu štruktúru materiálu, ktorá zabezpečuje pevnosť produktu. OSB je skratka z anglického Oriented Strand Board, čo vo voľnom preklade znamená dosku s orientovanými vláknami. Je to trojvrstvová borovicová doska, ktorá je zlepená drevnými štiepkami. Poloha triesok v strednej vrstve je kolmá na pozdĺžnu stranu a rovnobežná s vonkajšími vrstvami. Po tom, ako sú drevené triesky naskladané kolmo na seba, sú lepené pri vysokej teplote pomocou vysokotlakového lisu s tekutou umelou živicou. Vodeodolnosť panelu je spôsobená týmto živicovým spojivom používaným na lepenie. Výroba sa uskutočňuje moderným spôsobom. Výroba produktu je riadená nepretržitou optimalizáciou parametrov dosiek OSB.

Doska OSB má mnoho výhod, ako je ľahká manipulácia, dobré vlastnosti na udržanie uhla a ľahké natieranie akýmkoľvek náterom alebo lakom odporúčaným na drevo. Je dôležité zdôrazniť vynikajúce hydroizolačné vlastnosti, pretože požiadavkou OSB je odolávať nepriaznivým poveternostným podmienkam, a keď je materiál vystavený vlhkosti, stále si zachováva svoju tuhosť a pevnosť. Na doske OSB nie sú žiadne slabšie miesta, neohýba sa ako obyčajné dosky.

Nakoľko sú dosky tvrdé s dobrou nosnosťou, aj hrubšia doska OSB sa často používa ako paleta, alebo z nich robia odolné prepravky na prepravu veľkých nákladov. Výrobky s hrúbkou 30 - 40 mm majú extra veľkú nosnosť, ktoré fungujú dokonale už aj so slabším podopretím. Tieto dosky sa dajú použiť na mnohé účely, napríklad pod šindle, debnenia alebo formovacie chodníky. Vďaka pevnosti a spracovateľnosti materiálu je OSB tiež vhodný napríklad na zvýšenie stability ľahkého konštrukčného krytu. Môžeme vytvoriť deliace steny a oporné múry na podporu budovy proti vetru a zemetraseniam. Môžeme však tiež použiť OSB na zakrytie vonkajšej a vnútornej strany stien, čo prispieva nielen k stabilite, ale prispieva aj k energetickej účinnosti tým, že poskytuje stenám mimoriadne dobré hodnoty tepelnej izolácie. Aj keď sa dosky OSB často viackrát označujú pri stavbe ľahkých montovaných domoch, môžu tiež pokrývať domy s oceľovým rámom. Z dôvodu ich vysokej pevnosti hrajú úlohu pri statickom zosilnení budovy, a na tieto panely sa dajú ľahko pripevniť napríklad externé tepelno - izolačné systémy.

 

Celkovo teda môžeme povedať, že doska OSB je univerzálna, zároveň je skvelým vynálezom, ktorý má výhody oproti preglejkovým alebo iným tvrdým doskám.

DORUČENIE:
Pri objednávke nad 1000 EUR dopravaZDARMA!
Pod, 30 EUR!
(Po celom Slovensku)!
DORUČENIE:
Pri objednávke nad 1000 EUR dopravaZDARMA!
Pod, 30 EUR!
(Po celom Slovensku)!
gpwebpay