close
ATTENTION! Our Webshop is not yet active!
The ordered products will not be shipped!
 
Blog

Preglejka

10.10.2019 23:23

Dnešný príspevok sa týka základného materiálu s vynikajúcimi mechanickými vlastnosťami, ktorého popularitou je univerzálnosť produktu. Preglejka sa bežne používa vo výrobe športového tovaru, vo výrobe nábytku, v dizajne a stavbe interiérov a v stavebníctve. Pozrime sa na druhy a vlastnosti tohto populárneho materiálu a aké sú jeho výhody oproti doskám OSB.

Preglejka je zlepená a zlisovaná do niekoľkých vrstiev s hrúbkou 1 až 3 mm, a to tak, že smer vlákien susedných vrstiev sa voči sebe otáča o 90 °. Aby sa minimalizovali deformácie a zmeny tvaru, protiľahlé plochy majú rovnakú hrúbku a typ dreva.

Preglejka je veľmi obľúbená v súkromnej aj v priemyselnej oblasti. Jej univerzálne využitie závisí od použitého drevného materiálu, môže byť vyrobená z borovice, z buku, z topoľa, z brezy, ale sú bežnými zložkami aj okuma, meranti a ceiba. Brezová preglejka je obzvlášť populárna, pretože má mnoho výhod. Napríklad má také vynikajúce mechanické vlastnosti, ako je vysoká pevnosť v ohybe a modul pružnosti, vďaka čomu môžu byť pozdĺžne a priečne ohybné preglejkové dosky použité na zakrivenie zakrivených povrchov. Brezová preglejka sa môže používať vo vnútri aj vonku, pokiaľ je lepidlo nepremokavé. Vyznačuje sa jednoduchou obrobiteľnosťou a okrem jej použitia na zakrivených povrchoch, má oproti OSB ďalšiu veľkú výhodu v tom, že pri vystavení vode sa rovnomerne rozťahuje, rýchlejšie vysychá a obnovuje svoju pôvodnú veľkosť. Rozsah použitia je širší, pretože preglejka vyrobená z rôznych druhov dreva má rôzne vlastnosti. Uprednostňuje sa stavebný, nábytkársky a automobilový priemysel. Napríklad vďaka svojim fyzikálnym vlastnostiam zohrávajú významnú úlohu pri stavbe lodí. Na účely konštrukcie nosných konštrukcií lodí sa používa hlavne preglejka z okumé, meranti a zo smrekovca, zatiaľ čo na konštrukciu lodných interiérov sa uprednostňuje breza.

Naše výrobky sú dostupné v rôznych veľkostiach, brezové preglejky sú spojené lepením BFU100. Je to lepidlo odolné voči vode a varu, vďaka ktorým je materiál odolný voči extrémnym poveternostným podmienkam a vlhkosti. V prípade preglejky sa kvalita označuje rôznymi kategóriami písma. Najvyššia kvalita je „A“, ktorá obsahuje iba úplne bezuzlové farebné dosky s minimálnymi farebnými pruhmi. Nasleduje kategória B, ktorá má tiež prísne kvalitatívne požiadavky. Povrch môže mať nelepivé vetvy až do priemeru 35 mm, alebo malé plniace vetvy a praskliny vyplnené rovnakým lepidlom. Dosky „BB“ sa vyznačujú povrchovými korekciami s náplasťami, zatiaľ čo kategória „CP“ umožňuje zarastené a menšie uzle, chybné škvrny, praskliny a menšie chyby dyhy. „C“ je dyha druhej triedy s lešteným povrchom a môže obsahovať praskliny a otvorené chyby. Výrobky v tejto kategórii sú vyhľadávané predovšetkým pre svoju vysokú nosnosť a sú odporúčané pre aplikácie, v ktorých je dôležitá štruktúra a pevnosť, nie estetická dokonalosť.

DORUČENIE:
Pri objednávke nad 1000 EUR dopravaZDARMA!
Pod, 30 EUR!
(Po celom Slovensku)!
DORUČENIE:
Pri objednávke nad 1000 EUR dopravaZDARMA!
Pod, 30 EUR!
(Po celom Slovensku)!
gpwebpay