close
ATTENTION! Our Webshop is not yet active!
The ordered products will not be shipped!
 
Blog

Použitie dosky OSB

10.10.2019 23:13

Doska OSB je univerzálny stavebný materiál vhodný na viacúčelové použitie. Je obľúbená nielen profesionálmi, ale aj amatérskymi remeselníkmi a vďaka svojej výhodnej cene a výhodným vlastnostiam sa stala neoddeliteľnou súčasťou modernej stavby.

Aké sú presne tieto výhodné vlastnosti? Prečo je doska OSB taká prevládajúca na trhu, prečo ju uprednosťniť pred ostatnými ponúkanými alternatívami a na čo všetko sa dá použiť? Ukážeme.

OSB je skratka z anglického Oriented Strand Board, čo v slovenčine znamená dosku s orientovanými vláknami, ale nazýva sa aj ako oblátková doska, alebo steerlingová tabuľa. Názov odkazuje na výrobný proces, počas ktorého je smer drevených štiepok kolmý a položí sa na niekoľko vrstiev, následne sú lisované pri vysokom tlaku a teplote. Už aj samotné dosky sa vyrábajú ekologickým a cenovo prístupným spôsobom, pretože sa používa drevný materiál z lesníckych prác, nie drahý materiál z celého dreva.

Čo charakterizuje materiál OSB?

Ľahká spracovateľnosť, vysoká pevnosť a odolnosť proti vlhkosti. Dosky sú hladké, nedeformovateľné s vynikajúcim uchytením skrutiek a klincov. Majú širokú škálu aplikácií, pretože tento populárny stavebný materiál šetrný k životnému prostrediu môže byť natretý, brúsený a dokonca zaskrutkovaný bez predvŕtania.

 

Prečo používať dosky OSB?

Dosky OSB majú lepšie vlastnosti ako iné dosky z tvrdého dreva, sú oveľa odolnejšie a pevnejšie. V porovnaní s inými doskami z drevotriesky majú výrazne lepšie ukazovatele pevnosti, čo sa nedosahuje použitím lepidiel, ale špeciálnou orientáciou drevených štiepok. Niet divu, že v stavebníctve existuje obrovský dopyt po OSB, pretože strecha a steny vysokopevnostného krytu sú odolné voči zaťaženiu aj za mokra. Budovy vyrobené pomocou OSB sú chránené proti plesniam a hmyzu.

Všetky dosky OSB majú rovnakú veľkosť, 1250 x 2500 = 3,125 m2. Hrúbka siaha od veľmi širokej palety s verziami 6, 8, 10, 12, 15, 18 a 22 mm, čo na jednej strane umožňuje ľahké plánovanie, na druhej strane všestranné a kreatívne použitie. Vďaka rozšírenému používaniu dosiek OSB je možné materiál získať rýchlo a ľahko, a dá sa kedykoľvek ľahko doplniť. Je tiež k dispozícii na predajniach dreva a v stavebninách.

 

Na čo všetko sa dá použiť?

Doska OSB je mimoriadne univerzálna pre vnútorné aj vonkajšie použitie. Môže byť použitá ako paleta, alebo ako baliaca škatuľa, ale dá sa použiť aj na debnenie, opravu, úpravu, dekoráciu a na výrobu nábytku. Je ideálna ako strešná krytina, na stavbu vonkajších a vnútorných stien, ale dá sa použiť aj ako šindeľ pod strechu, alebo aj na schody. Môže byť perfektným riešením pre dočasné oplotenie, nástupištia a dráhy. Je vhodná na vytváranie deliacich stienok, na vytvorenie záhradných štruktúr a zoznam ešte stále nie je úplný. Okrem mnohých vyššie uvedených výhod za OSB tiež hovorí, že umožňuje flexibilný a rýchly proces výstavby, pretože pri stavbe domu po dokončení konštrukcie rámu môžu byť dosky hneď použité. Vonkajšia izolácia môže zvýšiť hospodárnosť vykurovania domu, pomocou OSB však môžeme vybudovať dom šetrný k životnému prostrediu.

DORUČENIE:
Pri objednávke nad 1000 EUR dopravaZDARMA!
Pod, 30 EUR!
(Po celom Slovensku)!
DORUČENIE:
Pri objednávke nad 1000 EUR dopravaZDARMA!
Pod, 30 EUR!
(Po celom Slovensku)!
gpwebpay