close
ATTENTION! Our Webshop is not yet active!
The ordered products will not be shipped!
 
Blog

Hrúbka dosiek OSB

10.10.2019 23:15

Popularita a široké uplatnenie dosiek OSB je okrem výhodných vlastností aj vďaka tomu, že v závislosti od úlohy ktorú treba urobiť, môžeme ľahko nájsť tú správnu dosku pre nás v rôznych štandardných hrúbkach. V našom príspevku dnes píšeme o hrúbke dosiek OSB pre každú aplikáciu.

Dosky OSB sú komerčne dostupné vo verziách 6, 8, 10, 12, 15, 18, 22, 25, 30 a 40 milimetrov. Dosky z drevených štiepok s vynikajúcimi fyzikálnymi vlastnosťami sa dajú ľahko opracovať, natrieť a obrúsiť. Najtenšia verzia, iba 6 mm sa zvyčajne používa na debnenie, balenie a na rôzne obklady stien a stropov, pretože dosky sa dajú dobre ohnúť, ale majú tiež držanie a vynikajúce pevnostné indexy. Vďaka svojej trvanlivosti a úspore energie sú preferovanou voľbou pre ľahké konštrukcie alebo drevené domy.

Dosky z drevotriesok v rozmere 8mm s dobrým uchytením skrutiek a klincov sú vhodné pod krokvy. Tie sú často inštalované odborníkmi v spodnej rovine strechy. Fungujú dokonca aj ako jednocestné palety. Verzia 10 mm je dobrou voľbou pre debnenie zakrivených povrchov, pretože veľké dosky sa dajú v krátkom čase zmeniť na opakovane použiteľné debniace dosky. Okrem toho sa dajú použiť aj na výrobu trvanlivých obalov, s ktorými je možné prenášať aj väčšie náklady. Ak zásielka vyžaduje zvýšenú nosnosť, 12 mm –ové dosky z drevotriesok môžu byť tiež použité na výrobu prepravných debien. Túto hrúbku je tiež vhodné zvoliť pre steny ľahkých konštrukcií a drevených domov, sú však vhodné aj na zastrešenie dočasných budov a môžu slúžiť tiež ako základňa výstavných pavilónov.

Dosky s hrúbkou 15 mm sa môžu kľudne používať ako prvky vonkajšej a vnútornej steny. Vodorovné priečky a oporné múry vyrobené z tejto hrúbky sú dostatočne pevné nato, aby budovu správne podopreli v prípade vetra alebo zemetrasenia. 18 mm-ové panely OSB sa najčastejšie používajú na lešenia, strechy a monolitické debnenia. Sú dokonale vhodné pre slepé podlahy pod rôznymi teplými krytinami, pretože majú vysokú nosnosť, sú tvrdé a majú dokonale hladký povrch. V prípade podláh si vyberte skôr verziu pero-drážka. Z dosiek s hrúbkou 22 mm vyrábajú montážne a podporné pásky, ale sú vhodné na použitie pod strechu ako šindle, alebo dokonca pod iný strešný materiál, ako tradičné debnenie. Tieto hrubé dosky z drevotriesok sa často používajú na stavbu dočasných plotov, krycích otvorov, ale používajú sa napríklad aj na schodiská, nástupištia a dráhy.

 

Pre nosné konštrukcie sa používajú dosky s hrúbkou 25 mm. Táto hrúbka je už vhodná ako substrát pod bitúmenové šindle. Vyžaduje si vysokú trvanlivosť a odolný materiál, a na tento účel sú obzvlášť vhodné dosky z zdrevotriesok. Pretože sú dosky veľké, môžete s nakladaním rýchlo postupovať.

Je tiež dôležité, aby dosky odolali tlaku vetra a snehu. Vďaka nosnosti OSB sa to dosahuje, a je tiež jasnou výhodou, že samotné drevotriesky tvoria uzatvárací kryt. Hrúbka 30 mm sa používa hlavne na stavebné konštrukcie OSB, používa sa na stavbu konštrukčných a nosných prvkov, ale je tiež vhodný pre schodiskové konštrukcie a vnútorné a vonkajšie steny. Najhrubšia doska OSB s hrúbkou 40 mm sa používa na podlahy a plošiny, ale môže byť vhodnou podložkou pre väčšinu typov podláh.

DORUČENIE:
Pri objednávke nad 1000 EUR dopravaZDARMA!
Pod, 30 EUR!
(Po celom Slovensku)!
DORUČENIE:
Pri objednávke nad 1000 EUR dopravaZDARMA!
Pod, 30 EUR!
(Po celom Slovensku)!
gpwebpay