close
ATTENTION! Our Webshop is not yet active!
The ordered products will not be shipped!
 
Blog

Farbenie preglejky

10.10.2019 23:17

Preglejka je univerzálna surovina s vynikajúcimi mechanickými vlastnosťami. Vysoká ohybová pevnosť a modul pružnosti umožňujú široký kruh použitia, preglejka sa prednostne používa nielen v priemysle stavebníctva a v oblasti interiéru, ale aj pri výrobe športových potrieb a nábytku. V týchto oblastiach je dôležitý vzhľad, takže je obzvlášť dôležitou otázkou, s čím sa oplatí zafarbiť materiál.

Surovina, kvalita dreva a oblasť použitia sú samozrejme faktormi pri výbere farby. V našom príspevku sa dnes pozrieme na tri príklady: maľovanie drevených a preglejkových podláh, ako aj niekoľko všeobecných tipov na farbenie nábytku, športových potrieb a dekorácie u vás doma.

Ako maľovať drevené obloženie?

Pred natieraním drevených obkladov sú nevyhnutné práce na príprave povrchu, ktoré sa začínajú čistením povrchu. Po odpojení elektriky a zakrytí elektrických zásuviek môže dôjsť k vyčisteniu panelov. Na tento účel môžete použiť odmastňovač, ktoré sa musí najskôr nastriekať na stenu, potom nechať chvíľu pôsobiť a nakoniec sa oplatí utrieť povrch čistiacou handrou. Dôležitou základnou podmienkou je, že metóda opísaná v tomto príspevku by sa mala uplatňovať iba na povrchu, ktorý nebol predtým natretý náterom na báze olova. Tie boli v roku 1978 zakázané, takže pre domy postavené potom je pravdepodobnosť nízka. Po zaschnutí je dôležité, aby náter správne priľnul a aby sa predišlo akýmkoľvek škvrnám. Môžeme použiť rozpustný univerzálny inhibítor nečistôt a adhezívny základný náter, ale šelak je tiež dobrá voľba, pokiaľ ide o povrchovú úpravu. Pred natieraním otestujte absorpciu a uistite sa, že v budúcnosti s ňou nebudú žiadne problémy. Známy a ľahký spôsob, ako to dosiahnuť, je použitie testu" test prierezu lepidla “, ktorý zahŕňa nanášanie substrátu na kryt v štvorci 10 cm2 a jeho nechanie zaschnúť cez noc. Nasledujúci deň pomocou noža narežte štvorčekovú mriežku 3x3 na základný náter a potom na zárezy naneste prúžky lepidla. Ak náter zmizne, je potrebné ďalšie čistenie, ak zostanete, môže sa naplniť celá miestnosť. Je vhodné spustiť test na niekoľkých rôznych miestach. Základný náter možno považovať za prvý náter, ktorý uľahčuje maľovanie. Pri nátere je vhodné použiť farbu podobnú farbe, ktorú chcete dosiahnuť. Po základnom nátere nasleduje vlastná maľba olejovou alebo latexovou farbou.

 

Kreatívne maľovanie na podlahu

Ak je vaša podlaha založená na preglejke, s trochou fantázie a úsilia ju môžete urobiť jedinečnou. Po očistení povrchu a základnom nátere preglejku natrite s pevnou tmavou farbou. Po vysušení môžeme pomocou maskovacej pásky vytvoriť hraničnú čiaru a potom pomocou svetlejšieho odtieňa vytvoriť požadované vzorovanie pomocou šablóny stencil. Nakoniec celú vrstvu prikryte živicovou vrstvou.

 

Všeobecné tipy na maľovanie dekoratívnych predmetov, nábytku a vnútorných povrchov

Na základný náter dreva je vhodné na prvý náter použiť olejový základný náter, pretože uzatvára póry povrchu a dodáva farbe dobrú lepiacu vrstvu. Pre nové alebo živicové drevo použite náplasť, ktorú je možné nanášať štetcom, aby ste zabránili vytečeniu živice a poškodeniu povrchu, to si však vyžaduje špeciálny základný náter. Ak povrch nie je vystavený silnému namáhaniu, môžeme namiesto laku použiť morenie dreva, čím môžeme súčasne zafarbiť a chrániť drevo, kým sa zachová aj jeho textúra.

Na natieranie dreva môžeme použiť smaltovanú, alebo hodvábnu farbu. Výhodou smaltu je to, že dodáva vysoký lesk, tvrdú srsť, ale pomaly zasychá. Hodvábna farba je drahá, ale konečný výsledok je veľmi elegantný a veľkolepý.

DORUČENIE:
Pri objednávke nad 1000 EUR dopravaZDARMA!
Pod, 30 EUR!
(Po celom Slovensku)!
DORUČENIE:
Pri objednávke nad 1000 EUR dopravaZDARMA!
Pod, 30 EUR!
(Po celom Slovensku)!
gpwebpay